Jadłospis
Tydzień 28.10.02024 r. - 01.11.2024 r.
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE:
kawa mleczna(1,7)*, bułka ziarnista z masłem(1,7)*, wędlina, pomidor, herbata żurawinowa
II ŚNIADANIE:
banan
OBIAD:
wiśniowa z makaronem(1)*, kotlet mielony(1,3)*, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, napój owocowy
PODWIECZOREK:
kisiel truskawkowy, wafelki śmietankowe(1)*, jabłko
WTOREK
ŚNIADANIE:
kakao(7)*, angielka z masłem (1,7)*, jajko gotowane(3)* sos jogurtowo - majonezowy(7)*, herbata z cytryną
II ŚNIADANIE:
gruszka
OBIAD:
jarzynowa(9,7)*, potrawka z kurczaka, ryż na sypko(1)*, surówka z marchewki i pora(7)*, kompot jabłkowy
PODWIECZOREK:
chałeczka z masłem(1,7)*, krem kakaowo - bananowy, napój malinowy, mandarynka
ŚRODA
ŚNIADANIE:
płatki kukurydziane z mlekiem(1,7)*, rogal z masłem (1,7)*, serek homogenizowany owocowy(7)*, herbata z cytryną
II ŚNIADANIE:
mix owocowy, ciasteczka marchewkowe(1,7,3)*
OBIAD
dyniowa z groszkiem ptysiowym(1,7,9)*, kotlet z kalafiora(1,7,3)*, ziemniaki, mizeria(7)*, kompot truskawkowy
PODWIECZOREK:
kompozycja własna dzieci: pieczywo z masłem(1,7)*, wędlina, papryka czerwona, ogórek konserwowy, herbata, mus owocowy
CZWARTEK
ŚNIADANIE:
ryż na mleku(1,7)*, pieczywo mieszane z masłem(1,7)*,serek kanapkowy(7)*, herbata z miodem
II ŚNIADANIE:
pomarańcze
OBIAD:
krupnik z kaszy jęczmiennej(1,9)*, spaghetti w sosie mięsno - pomidorowym(1)*, kompot wieloowocowy
PODWIECZOREK:
pączek(1,7,3)*, jabłko, herbata owocowa
PIĄTEK
ŚNIADANIE:
-
II ŚNIADANIE:
-
OBIAD:
-
PODWIECZOREK:
-
DOPUSZCZA SIĘZMIANY W PLANOWANYMJADŁOSPISIE WYNIKAJĄCE Z PRZYCZYN ORANIZACYJNYCH
LUB NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA
* Podane cyfry oznaczają alergeny według listy alergenów do rozporządzenia 1169/2011
LISTA SKŁADNIKÓW ALERGENNYCH
ZAŁĄCZNIK II DO ROZPORZĄDZENIA 1169/2011
1. Zboże zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrytowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja o produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy postacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj soi, orzechów, selera i gorczycy.