Jadłospis
Tydzień 06.05.02024 r. - 10.05.2024 r.
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE:
kasza manna na mleku(1,7)*, angielka z masłem(1,7)*, ser żółty(7)*, pomidor, herbata z cytryną
II ŚNIADANIE:
pomarańcze
OBIAD:
kalafiorowa(9,7)*, kolorowy kociołek(warzywa, kurczak, makaron)(1)*, kompot śliwkowy
PODWIECZOREK:
kanapka z wędliną i ogórkiem zielonym(1,7)*, herbata, jabłko
WTOREK
ŚNIADANIE:
kakao (7)*, pieczywo mieszane z masłem(1,7)*, jajecznica ze szczypiorkiem(3,7)*, herbata z miodem i cytryną
II ŚNIADANIE:
gruszka
OBIAD:
krupnik z ryżem(1,9)*, kotlet schabowy(1,3)*, ziemniaki, marchewka zasmażana, kompot wieloowocowy
PODWIECZOREK:
rogal z masłem(1,7)*, koktajl brzoskwiniowy(7)*
ŚRODA
ŚNIADANIE:
płatki cynamonowe na mleku(1,7)*, angielka z masłem (1,7)*, pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów, herbata owocowa
II ŚNIADANIE:
jabłko
OBIAD
barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą(7)*, naleśniki z serem i dżemem owocowym(1,7,3)*, sok jabłkowy
PODWIECZOREK:
kompozycja własna dzieci: pieczywo z masłem(1,7)*, wędlina, pomidor, rzodkiewka, herbata
CZWARTEK
ŚNIADANIE:
ryż na mleku (1,7)*, pieczywo mieszane z masłem(1,7)*, twarożek wiosenny(7)*, herbata z cytryną
II ŚNIADANIE:
danonek(7)*
OBIAD:
selerowa z groszkiem ptysiowym(1,7,9)*, filet rybny w panierce(1,4,3)*, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot wiśniowy
PODWIECZOREK:
ryż z sosem śmietankowo - truskawkowym(1,7)*, rurka waflowa(1)*
PIĄTEK
ŚNIADANIE:
kawa inka na mleku(1,7)*, bułka ziarnista z masłem(1,7)*, wędlina, sałata zielona, herbata owocowa
II ŚNIADANIE:
banan
OBIAD:
krupnik z kaszy jaglanej(1,9)*, pieczeń rzymska(1.3)*, makaron rurki(1)*, sałatka szwedzka, napój z galaretki
PODWIECZOREK:
ciasto jogurtowe z brzoskwinią(1,7,3)*, sok świeżo wyciskany marchewkowy
DOPUSZCZA SIĘZMIANY W PLANOWANYMJADŁOSPISIE WYNIKAJĄCE Z PRZYCZYN ORANIZACYJNYCH
LUB NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA
* Podane cyfry oznaczają alergeny według listy alergenów do rozporządzenia 1169/2011
LISTA SKŁADNIKÓW ALERGENNYCH
ZAŁĄCZNIK II DO ROZPORZĄDZENIA 1169/2011
1. Zboże zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrytowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja o produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy postacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj soi, orzechów, selera i gorczycy.