Jadłospis
Tydzień 10.02.02025 r. - 14.102.2025 r.
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE:
kakao(7)*, kanapka z wędliną i ogórkiem konserwowym(1,7)*, herbata z cytryną i miodem
II ŚNIADANIE:
jabłko
OBIAD:
grochowa(9)*, schab duszony, ryż na sypko(1)*, surówka z selera naciowego i winogrona(9.7)*, napój z kiśli
PODWIECZOREK:
budyń malinowy(1,7)*, rurka waflowa(1)* mandarynka
WTOREK
ŚNIADANIE:
płatki ryżowe na mleku(1,7)*, bułka rzepakowa z z masłem (1,7)*, pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem(3)*, herbata miętowo - cytrynowa
II ŚNIADANIE:
koktajl z musem jagodowym
OBIAD:
pomidorowa z makaronem(1,7,9)*, kotlet z kalafiora(1,7,3)*,ziemniaki, surówka z kapusty białej, kompot wieloowocowy
PODWIECZOREK:
kompozycja własna dzieci: pieczywo z masłem(1,7)*, wędlina, ser żółty(7)*, pomidor, ogórek zielony, herbata
ŚRODA
ŚNIADANIE:
gwiazdki na mleku(1,7)*, pieczywo mieszane z masłem (1,7)*, twarożek wiosenny(7)*, herbata owocowa
II ŚNIADANIE:
gruszka
OBIAD
zupa solferino(9,7)*, bitki wołowe, kasza jęczmienna(1)*, sałatka szwedzka, kompot jabłkowo - śliwkowy
PODWIECZOREK:
ciasto czekoladowe z wiśniami(1,7,3)*, soczek owocowy
CZWARTEK
ŚNIADANIE:
płatki miodowe z mlekiem(1,7)*, pieczywo mieszane z masłem(1,7)*,ser żółty(7)*, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną
II ŚNIADANIE:
pomarańcze
OBIAD:
marchewkowa z groszkiem ptysiowym(1,7,9)*, paluszki rybne(4)*, ziemniaki, sałata lodowa z sosem vinegret, napój malinowy
PODWIECZOREK:
kanapka z pasztetem drobiowym i papryką czerwoną(1,7)*, herbata, kiwi
PIĄTEK
ŚNIADANIE:
kawa mleczna(1,7)*, pieczywo mieszane z masłem(1,7)*, parówka na gorąco, ketchup, herbata z cytryną
II ŚNIADANIE:
jabłko+ marchewka do chrupania
OBIAD:
kapuśniak z kiszonej kapusty(9)*, spaghetti w sosie mięsno - pomidorowym(1)*, kompot truskawkowy
PODWIECZOREK:
deser ,,ptasie mleczko" z galaretki i jogurty(7)*, banan
DOPUSZCZA SIĘZMIANY W PLANOWANYMJADŁOSPISIE WYNIKAJĄCE Z PRZYCZYN ORANIZACYJNYCH
LUB NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA
* Podane cyfry oznaczają alergeny według listy alergenów do rozporządzenia 1169/2011
LISTA SKŁADNIKÓW ALERGENNYCH
ZAŁĄCZNIK II DO ROZPORZĄDZENIA 1169/2011
1. Zboże zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrytowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja o produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy postacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj soi, orzechów, selera i gorczycy.