Jadłospis
Tydzień 14.04.02025 r. - 18.04.2025 r.
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE:
kawa mleczna(1,7)*, pieczywo mieszane z masłem(1,7)*, parówka na gorąco, ketchup, herbata z cytryną
II ŚNIADANIE:
jabłko
OBIAD:
selerowa z groszkiem ptysiowym(1,7,9)*, gołąbki z kapustą pekińską(1,3)*, ziemniaki, kalafior, napój z galaretki
PODWIECZOREK:
rogal z masłem(1,7)*, twarożek jagodowy(7)*, herbata owocowa, mandarynka
WTOREK
ŚNIADANIE:
kasza manna na mleku(1,7)*, chałka z z masłem (1,7)*, dżem niskosłodzony truskawkowy, herbata z miętą i cytryną
II ŚNIADANIE:
gruszka
OBIAD:
grochowa(9)*, udko duszone, kasza Kus Kus(1)*, surówka z marchewki i pora(7)*, kompot wieloowocowy
PODWIECZOREK:
sałatka jarzynowa(1,9)*, pieczywo(1,7)* herbata, banan
ŚRODA
ŚNIADANIE:
WIELKANOCNE ŚNIADANIE
pieczywo z masłem (1,7)*, wędlina, ser żółty(7)*, pomidorki mini, ogórek zielony, jajko gotowane(3)*, sałata, rzodkiewka, herbata z cytryną
II ŚNIADANIE:
babeczka(1,7,3)*, mleko smakowe(7)*
OBIAD
żurek z kiełbaską i pieczywem(1,7)*, kotlet schabowy(1,3)*, ziemniaki, buraczki na ciepło, kompot jabłkowy
PODWIECZOREK:
kisiel owocowy, herbatniki(1)*, jabłko
CZWARTEK
ŚNIADANIE:
płatki kukurydziane na mleku(1,7)*, angielka z masłem(1,7)*,pasta twarogowo- rybna(4,7)*, herbata rumiankowa
II ŚNIADANIE:
kiwi
OBIAD:
brokułowa(9,7)*, filet z indyka w sosie własnym, ryż na sypko(1)*, fasolka szparagowa, kompot truskawkowy
PODWIECZOREK:
jogurt z kawałkami owoców(7)*, wafelek(1)*
PIĄTEK
ŚNIADANIE:
kakao(7)*, bułka ziarnista z masłem(1,7)*, wędlina, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną
II ŚNIADANIE:
jabłko
OBIAD:
jarzynowa(9,7)*, makaron z serem i cynamonem(1,7)*, napój malinowy
PODWIECZOREK:
bułka drożdżowa(1,7,3)*, soczek owocowy
DOPUSZCZA SIĘZMIANY W PLANOWANYMJADŁOSPISIE WYNIKAJĄCE Z PRZYCZYN ORANIZACYJNYCH
LUB NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA
* Podane cyfry oznaczają alergeny według listy alergenów do rozporządzenia 1169/2011
LISTA SKŁADNIKÓW ALERGENNYCH
ZAŁĄCZNIK II DO ROZPORZĄDZENIA 1169/2011
1. Zboże zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrytowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja o produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy postacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj soi, orzechów, selera i gorczycy.