Jadłospis
Tydzień 23.09.02024 r. - 27.09.2024 r.
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE:
kawa mleczna(1,7)*, bułka ziarnista z masłem(1,7)*, wędlina, sałata lodowa, herbata z cytryną
II ŚNIADANIE:
pomarańcze
OBIAD:
kapuśniak z kiszonej kapusty(9)*, spaghetti w sosie mięsno - pomidorowym(1)*, kompot wieloowocowy
PODWIECZOREK:
kisiel owocowy, ciasteczka kruche(1)*, jabłko
WTOREK
ŚNIADANIE:
owsianka na mleku(1,7)*, pieczywo mieszane z masłem (1,7)*, serek kanapkowy(7)*, ogórek zielony, herbata owocowa
II ŚNIADANIE:
banan
OBIAD:
zacierka na rosole(1,9)*, ryba po grecku(1,9,4,3)*, ziemniaki, kompot jabłkowy
PODWIECZOREK:
sałatka z kurczakiem i ananasem(1,7)*, pieczywo(7)*, herbata, gruszka
ŚRODA
ŚNIADANIE:
kakao(1,7)*, angielka z masłem (1,7)*pasta jajeczna ze szczypiorkiem i rzodkiewka(3)*, herbata z miodem
II ŚNIADANIE:
śliwka
OBIAD
fasolowa(9)*, filet z indyka w sosie śmietanowym(7)*, kasza Kus Kus(1)*, surówka z czerwonej kapusty, kompot wiśniowy
PODWIECZOREK:
jogurt z musem owocowym(7)*, ciasteczka owsiane
CZWARTEK
ŚNIADANIE:
ryż na mleku(1,7)*, rogal z masłem(1,7)*,dżem 100% owocowy, herbata z cytrynowo - miętowa
II ŚNIADANIE:
arbuz
OBIAD:
pomidorowa z makaronem(1,7,9)*, kotlet z kalafiora(1,3)*, ziemniaki, mizeria(7)*, napój z galaretki
PODWIECZOREK:
kompozycja własna dzieci: pieczywo z masłem(1,7)*, wędlina, ser mozzarella(7)*, rzodkiewka, papryka czerwona, herbata
PIĄTEK
ŚNIADANIE:
gwiazdki na mleku(1,7)*, kajzerka z masłem(1,7)*, twarożek ze szczypiorkiem(7)*, herbata owocowa
II ŚNIADANIE:
mus owocowy
OBIAD:
grysikowa(1,9)*, gulasz mięsny, kopytka(1,3)*, ogórek konserwowy, kompot truskawkowy
PODWIECZOREK:
bułka z nadzieniem jogurtowym(1,7,3)*, jabłko, napój brzoskwiniowy
DOPUSZCZA SIĘZMIANY W PLANOWANYMJADŁOSPISIE WYNIKAJĄCE Z PRZYCZYN ORANIZACYJNYCH
LUB NIEZALEŻNYCH OD PRZEDSZKOLA
* Podane cyfry oznaczają alergeny według listy alergenów do rozporządzenia 1169/2011
LISTA SKŁADNIKÓW ALERGENNYCH
ZAŁĄCZNIK II DO ROZPORZĄDZENIA 1169/2011
1. Zboże zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrytowe) oraz produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja o produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy postacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
13. i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj soi, orzechów, selera i gorczycy.